De premier, de koning en Britt Dekker

Rutte, ministers en experts zeiden al een paar keer dat we voor onszelf maar ook voor anderen moeten zorgen. Toch was het belangrijk dat ook de koning dat signaal gaf. Als koning wordt hij geacht in contact te staan met wat er onder de mensen leeft, betekent het iets als hij deze gevoelens erkent en vervolgens een lijn uitzet voor ons hoe ermee om te gaan. Maar zolang we nog niet alles van het virus weten, de verspreiding nog niet onder controle is en er nog geen vaccin of medicijn is ontwikkeld, blijven er gevoelens van onrust en onzekerheid leven onder de samenleving. Het is daarom belangrijk dat we goed geïnformeerd blijven en van verschillende kanten blijven horen hoe belangrijk het is jezelf en anderen in acht te nemen. We zien verschillende vlogs van onder anderen ziekenhuispersoneel, vuilnisophalers, wijkagenten en zelfs van mensen die besmet zijn en in het ziekenhuis zijn opgenomen. Voor iedereen is het verschillend wie het meeste indruk op je maakt, waardoor je de boodschap ter harte neemt. Op mij maakte Britt Dekker behoorlijke indruk. Zij zat gisteren bij De Wereld Draait Door en naast de vele initiatieven die al opgestart zijn, had ook zij een project bedacht.

Laat je inspireren

Haar inspiratiebron was de koning geweest die had gezegd dat we het coronavirus niet konden stoppen, maar het eenzaamheidsvirus wel. Britt was al voor de uitbraak een programma aan het maken over ouderen in verzorgingstehuizen en hoewel die opnames door de uitbraak van het virus moest stoppen, heeft ze het contact gehouden met de bewoners die ze heeft ontmoet. Via haar tablet videobelde ze met ze, bijvoorbeeld terwijl ze aan het eten was. Dan was het net of ze samen met elkaar aan tafel zaten. Ze vroeg daarom aan iedereen die een tablet over had deze uit te lenen aan een verzorgingstehuis in de buurt. Wel was het belangrijk alle apps en dergelijke eraf te halen en er alleen Skype of Facetime erop te zetten, zodat het makkelijk bleef voor de ouderen om met de tablet te werken. Ook riep ze iedereen op zijn of haar oma of opa te laten videobellen tijdens het eten en de tablet zo neer te zetten, zodat de grootouder iedereen kon zien en het net zou zijn alsof de grootouder bij hen aan tafel zat. Ik vond het een leuk, simpel en concreet plan om de ouderen bij het leven van hun dierbaren te blijven betrekken. Of je nou door de premier, de koning, een expert of Britt Dekker laat inspireren, richt je in elk geval op wat nog wel mogelijk is, zodat we met zijn allen de positieve lijn vasthouden. Vooral internet biedt zoveel mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven.

Het zonnetje in huis brengen

Vroeger had je nog weleens een penvriendin. Dat was dan een vriendin die ver van je afwoonde, dus met wie je niet regelmatig kon afspreken. Je schreef elkaar dan om de beurt een brief om op die manier op de hoogte te blijven van elkaars leven. Het was heel leuk post te krijgen en ook nog eens een brief helemaal speciaal aan jou gericht. Iemand had de tijd genomen om een heel verhaal op te schrijven dat alleen jij zou lezen. Nu sturen we elkaar e-mails, app-, spraak- en videoberichten. Het internet biedt zoveel manieren om contact met elkaar te houden. Het hoeven natuurlijk niet mooi in elkaar geknutselde vlogs te zijn of een heel verhaal, het is al genoeg om even te vragen hoe het met iemand gaat. Alleen die vraag al brengt het zonnetje bij iemand in huis. Er wordt aan je gedacht, iemand is geïnteresseerd in je. Dus nu we toch massaal voornamelijk thuis zitten, laten we volop de voordelen van communiceren via internet benutten en contact houden met elkaar. En zoals Britt zegt: denk daarbij vooral aan de ouderen die je kent. En nu je toch de tijd hebt, check eens via een onafhankelijke aanbieder of je wel het snelste internet hebt dat er in jouw buurt te krijgen is. Je hoeft daarvoor alleen je postcode in te vullen. Je kan dan meteen zien of je gebruik kan maken van veel sneller internet en wie weet zelfs goedkoper dan wat je nu betaalt. Dan is dat ook meteen geregeld! De lijn die door velen worden uitgezet, zet ik bij deze graag voort: focus je op de positieve dingen die nog wel kunnen!

Leave a comment