Welk hoortoestel past het beste bij jou?

Als je last hebt van een verminderd gehoor, kan een gehoorapparaat een fijne uitkomst zijn. Een hoortoestel staat ook wel bekend als een hoortoestel of een hoorapparaat. Een gehoorapparaat is een elektronische ondersteuner van je oor die het geluid uit de omgeving kan versterken. Dit zorgt ervoor dat je beter kan horen en beter verstaanbaar bent voor de mensen om je heen. Er zijn verschillende soorten toestellen bij de passende mate van gehoorbeschadiging. Gehoorbeschadiging komt voor in milde klachten tot ernstige klachten in het gehoor. Ben je van plan een gehoorapparaat in het oor te kopen of wil je hier gewoon meer over weten, lees dan vooral verder.

Welke soorten hoorapparaten zijn er?

Een gehoorapparaat kan ‘open’ of ‘gesloten’ worden toegepast. Als een gehoorapparaat ‘open’ is betekent het dat de gehoorgang amper wordt afgesloten. Een ‘gesloten’ aanpassing betekent juist dat de gehoorgang bijna helemaal wordt afgesloten door het hoortoestel of oorstukje. Je kan een gehoorapparaat achter-het-oor dragen of in-het-oor. Bij een achter-het-oor toestel zitten de microfoon en luidspreker in de behuizing van het apparaat. Het hoorapparaat zit achter het oor bevestigt waardoor het wel beter zichtbaar is en onhandig is voor mensen met een bril. Een achter-het-oor apparaat wordt meestal gebruikt voor milde gehoorproblemen. Een in-het-oor toestel zit, zoals de naam al zegt, grotendeels in het oor. Dit gehoorapparaat is geschikt voor gemiddelde gehoorproblemen. 

Wat zijn digitale hoorapparaten?

Tegenwoordig worden veel toestellen gedigitaliseerd. Zo zijn sommige gehoorapparaten sinds enkele jaren volledig digitaal gemaakt. Het geluid wordt zo omgezet in elektronische informatie. Deze gehoorapparaten werken anders omdat alleen de belangrijkste geluidssignalen worden versterkt en worden doorgestuurd. Doordat de luide omgevingsgeluiden worden gedempt kun je ook beter horen in een drukke omgeving. Het verschil met analoge hoortoestellen is dat de geluiden veel natuurlijker en krachtiger klinken. Meestal kunnen digitale hoorapparaten worden gekoppeld aan digitale toestellen zoals smartphones en tablets. Zo kunnen meerdere functies worden ingezet, zoals het luisteren van muziek en het hoortoestel bedienen zonder het apparaat aan te raken.

Wordt een hoorapparaat vergoedt?

Een gehoorapparaat is een geavanceerd systeem die het nodige kost. Daarom is het goed om te weten of je een hoorapparaat vergoedt krijgt door de verzekering. Wanneer je gehoorverlies hebt van minimaal 35 decibel, kom je in aanmerking voor een vergoeding van een gehoorapparaat vanuit de basisverzekering. Het onderzoek naar de kwaliteit van het gehoor wordt geheel vergoedt door de basisverzekering. Een hoortoestel wordt voor 75% van het aankoopbedrag vergoedt door de basisverzekering. 

Leave a comment