Nadat mijn beste vriendin en haar vriend afgelopen maand de kans kregen om hun huurhuis te kopen, wilden ze gelijk plannen maken voor een verbouwing. Ze woonden er al ongeveer een jaar, maar omdat ze het appartement huurden wilden ze nog niet teveel gaan investeren. De kans was natuurlijk groot dat ze er na een tijdje toch weer uit moesten. Toen de woningbouwvereniging vertelde de woningen te willen verkopen, zagen ze hun kans schoon. Nu het echt hun eigen woning is, willen ze het in hun eigen stijl gaan inrichten. Ze hebben een aantal wensen en ideeën op papier gezet en omdat ze de plannen concreet wilden gaan maken hebben ze hulp gezocht bij mijn vader, die is namelijk aannemer. Omdat ik van door mijn vader ook wel wat handigheid in het klussen heb gekregen, ging ik mee.
De grootste investering zal in de badkamer zitten. Deze komt op een andere plek in de woning. Ze hebben ervoor gekozen om geen nieuwe badkamer aan te schaffen, maar om de badkamer te verbouwen. Omdat ik zelf mijn badkamer ook graag wil verbouwen, was ik wel benieuwd waar je nu eigenlijk allemaal rekening mee moest houden.
Waar je rekening mee moet houden
De kosten van het verbouwen van je badkamer variëren natuurlijk enorm. Wil je veel laten doen of zijn een paar kleine aanpassingen nodig? Van het strippen en opnieuw opbouwen van je badkamer tot het vervangen van het sanitair, het hangt natuurlijk helemaal af van je wensen en budget. Waar je altijd rekening mee moet houden is de ventilatie in de badkamer, vochtwering van wanden en plafonds, vloerverwarming of niet, een inloopdouche of niet, dubbel glas in de kozijnen, ga zo maar door.
Omdat de woning van mijn vriendin en haar vriend niet veel ruimte biedt voor de badkamer moesten ze keuzes gaan afwegen. Haar vriend wilde graag een bad, maar er is geen ruimte voor een bad én een douche. Daarom kiezen ze voor een bad met een badwand, zodat ze in het bad kunnen douchen. Daarnaast plaatsen ze een nieuw toilet en wastafel en wordt elektrische vloerverwarming aangelegd.
Tips
Enkele tips die zij zijn tegengekomen bij de verbouwing van de badkamer zijn bijvoorbeeld het laten zitten van alle bruikbare materialen. Die kun je namelijk prima nog gebruiken in de nieuwe badkamer en dit scheelt een hoop geld. Als de tegels aan vervanging toe zijn kun je deze ook laten zitten en er over heen tegelen. De wand zal op deze manier wel iets dikker worden, maar je bespaart er veel tijd en geld mee. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de goede luim gebruikt.