Nieuwe tuin? Gebruik hardhout!

Nieuwe tuin? Gebruik hardhout!

De afgelopen vier weken zijn bouwvakkers en tuinders druk bezig geweest om onze tuin een hardnodige verbouwing te geven. Onze tuin loopt om het huis heen door tot aan de achterkant van het huis waar het overgaat naar een steiger. Ik woon namelijk aan het water. Super lekker natuurlijk, maar dat betekent wel dat onze stijger en boothuis altijd goed onderhouden moet worden. Blijkbaar is dit gemaakt van hardhout. Iets waar ik nooit over na heb gedacht. Hout is hout, toch? Maar afgelopen week hebben de tuinders mij even goed uitgelegd waarom hardhout zo bijzonder is.

Hardhout is goed hout

Blijkbaar stond onze steiger en boothuis er al 30 jaar. De tuinders vertelde dat de gemiddelde storm of harde windvlaag het boothuis al neer had kunnen halen. Maar bedenk je dat dertig jaar lang houten palen zo’n stijger en boothuis overeind houden. Het beste is nog dat nadat alle palen eruit uit het water zijn gehaald deze zijn omgetoverd tot een werkbank en een pergola. Dit woord is mij ook nieuw geleerd door de tuinders. Ik dacht namelijk eerst dat een pergola een soort mythisch dier was. Ik stond er wel een beetje van versteld hoe lang dat hout mee gaat terwijl het voor dertig jaar onderwater stond. De tuinders vertelde mij dat hardhout heel duurzaam is omdat het zo lang mee gaat, het is dus blijkbaar een populair materiaal voor vlonders, beschoeiing en boothuizen.

Niet goedkoop

Het spul is niet goedkoop. Maar goed dan kan je ook de volgende 30 jaar weer genieten van je pergola. Je kunt hardhout bestellen als palen, planken, tuinschermen en vlonderplanken. Deze zijn vaak gewoon online te bestellen, zorg er alleen voor dat je de juiste maten besteld. Ze worden vaak ook thuis afgeleverd zodat je de volgende dag aan de slag kan gaan.

Sterk en duurzaam

4 weken nadat de tuinders zijn begonnen staat er een prachtig nieuw boothuis en is de hele stijger vervangen. Van het oude hardhout is een werkbank en een pergola gemaakt. Natuurlijk is het hout hiervoor wel eerste even schoongemaakt maar ik stond er van versteld hoe lang dit product mee gaat. Natuurlijk blijft het een natuurlijkproduct dus is het soms aan vervanging toe. Maar met een beetje jaarlijks onderhoud blijft hardhout dus heel lang mooi en betrouwbaar.

Normaal gesproken denk ik nooit na over dit soort dingen en neem ik het voorlief. Maar de afgelopen 4 weken heb ik wel stilgestaan bij deze hardhoutenpalen, hoe stom het ook klinkt. Het laat mij zien dat het soms wel beter is om voor kwaliteit te gaan boven kwantiteit. Dat betekent in dit geval dat niet alleen ik, maar ook de volgende bewoners van dit huis optimaal kunnen genieten van hun tuin. En dat allemaal door hout. Nee niet hout, hardhout.

 

 

Leave a comment