Met een nevelsproeier heb je altijd een frisse tuin

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om straks, als het zomer wordt en warm is, iedere avond met een gieter je tuin rond te gaan om de planten water te geven. Maar dat is erg arbeidsintensief en eigenlijk niet te doen als je een grote tuin hebt. Een andere optie is een tuinslang aansluiten op de kraan buiten, of als je pech hebt, binnen en dan alsnog handmatig de tuin water te geven. Ook dit is nog best een klus. Het is handiger om te kiezen voor een nevelsproeier. Zo'n nevelsproeier kun je, ondergronds, laten aansluiten op de waterleiding en door de kraan open te zetten zal een fijne nevel de tuin van water voorzien.

Een nevelsproeier is zuiniger dan een gieter!

Met het water geven van planten met een gieter kan het nog wel eens zijn dat je uitschiet. Dat je de ene plant meer water geeft dan de andere. Hierdoor zal de ene plant het beter doen dan de andere. Met een nevelsproeier heb je dat probleem niet. De fijne nevel zorgt ervoor dat ieder plantje, iedere boom en ieder grassprietje evenveel water krijgt. De zuinigheid zit 'm er vooral in dat je met een nevelsproeier nergens een plens water geeft. Is het oppervlak van je tuin goed nat? Dan zet je de nevelsproeier weer uit.

Een groot oppervlak vraagt om grote maatregelen

Je kunt het je nu, met al die stortbuien, bijna niet voorstellen, maar van de zomer snakt jouw tuin naar water. Om dat probleem goed aan te pakken, zul je nu al moeten gaan nadenken over jouw mogelijkheden. Je kunt een beregeningspomp gebruiken om water uit de sloot over je erf te krijgen, maar het is ook zeker mogelijk om die beregeningspomp aan te sluiten op de waterleiding. Zo blijft je tuin, hoe verzengend heet het ook wordt, altijd mooi groen en fris.

Tips voor het overhouden van je planten tijdens hete periodes

Als het écht heet wordt komende zomer, dan overleven je planten het niet als je niet goed voor ze zorgt. Ze hebben dan echt wat extra water nodig. Gaat het om meerdere warme dagen achter elkaar? Dan is het zelfs verstandig om je planten (en je gras!) 's ochtends vroeg, voor het warm wordt en 's avonds als de zon weg is, water te geven. Wanneer je je planten midden op de dag, in de volle zon, water geeft, zullen de waterdruppels werken als vergrootglazen en gaatjes in de bladen branden. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Leave a comment